Tentoonstellingen

De Eregalerij
Nederlands Fotomuseum

Voor het eerst in de geschiedenis is er een Eregalerij samengesteld voor fotografie als hedendaags en actueel medium. In de Eregalerij vertellen 99 foto’s samen het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842. Het toont de hoogtepunten, de vernieuwingen en de enorme stappen die fotografen maakten. Iedere foto die onderdeel uitmaakt van de Eregalerij is van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis. Van de statige plantagefotografie van Augusta Curiel tot aan de foto van Princess Ritchy, een ode aan de ballroomscene en de overleden broer van Dustin Thierry.

Als curator en lid van de selectiecommissie bewaakte ik het meerstemmig geheel en was ik verantwoordelijk voor de invulling van de app. In de app vind je niet alleen informatie over de werken, maar ook persoonlijke verhalen, kritische nuances en interpretaties. Bewust is één beeld open gelaten en dat is de keuze van het publiek. De foto die voor hen de Eregalerij compleet maakt: 99+1.


Helende Kracht
Museum Volkenkunde

Helende Kracht in Museum Volkenkunde, gaat over wereldwijde spirituele genezingstradities. Voor deze tentoonstelling hebben we intensief samengewerkt met 6 ritueel specialisten: Coby Rijkers, Marco Hadjidakis, Alfred Quenum, Petra Nelstein en Marian Markelo. Ze dachten mee over het concept, de teksten en mochten ook hun eigen vitrine inrichten. Hiermee geven zij de bezoeker een persoonlijk kijkje in hun praktijk. De meerstemmigheid komt ook terug in de rest van de tentoonstelling met terugkerende quotes in elk thema.

Ondanks de onderlinge verschillen, zijn er veel overeenkomsten in hoe zij ziekte, zingeving en welzijn interpreteren. Zij vertellen over hun ervaringen en delen hun visie op het verleden, heden en de toekomst van hun community. De kunstenaars die aan bod komen hebben affiniteit met of maken onderdeel uit van specifieke gemeenschappen en tradities. (Belkys Ayón Manso, Twins Seven Seven, Option Dzikamai Nyahunzvi, Remy Jungerman, Renee Stout en vele anderen)

Ik ben ontzettend blij met het resultaat en de ruimte die ons projectteam kreeg om een meerstemmig geheel neer te zetten.
Je leest meer over de tentoonstelling via: https://www.volkenkunde.nl/nl/helendekracht


Inspirerend Afrika
Afrika Museum

Halverwege 2018 mocht ik de tentoonstellingsmakers Marieke Meijer en Richard Kofi ondersteunen bij een enorme klus: de vaste collectiepresentatie van het Afrika Museum voorzien van een nieuw en hedendaags jasje. Want hoe presenteer je het erfgoed van 54 landen in een ruimte van 800 vierkante meter? De hoofdthema’s van de tentoonstelling tonen afrofuturisme, religie, identiteit, handel, kolonialisme, hedendaagse kunst en verzet.

Tijdens dit project was ik voornamelijk bezig met onderzoek naar audiovisueel materiaal, rechten aanvragen, selecteren van geïnterviewden, interviews en interactives begeleiden en de montages hiervan. Mijn werkzaamheden zijn terug te zien in de: introductiefilm, Global Local Present, Religion, interactive ‘maak je eigen waxprint’ en de afsluitende silent disco.

Wisselvitrine Tropenmuseum

Voor de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden heb ik collectie- en publieksonderzoek gedaan naar het onderdeel over de voormalig Nederlandse Antillen. De bijbehorende source community was namelijk ontevreden over de manier waarop hun erfgoed wordt gepresenteerd. Door middel van een brainstormsessie, onderzoek en persoonlijke collecties in bruikleen te nemen heb ik de tentoonstelling kunnen aanvullen in samenwerking met de community. Zo heb ik tijdens gesprekken met Maria Randt twee bruiklenen gekregen: een lensu (Curaçaose hoofddoek)  en maishi chiki (sorghummeel), zoals te zien op de afbeelding hieronderDeze objecten, foto’s en de bijbehorende tentoonstellingstekst laten een persoonlijk perspectief zien op het slavernijverleden.

Tropenmuseum Wisselvitrine guinevere ras