Portfolio

Advies


  • Nationaal Archief | Kòrsou – Curaçao Stemmen van toen, mensen van nu (2022)
  • De Zaansche Molen | Meerstemmigheidstraject met Jörgen Tjon A Fong, Lara Nuberg en Maria Rey-Lamslag (2021)
  • Centraal Museum | Tentoonstelling Voices of Fashion (2021)
  • Museum van de geest (voorheen Museum Dolhuys) | Adviesrapport op meerstemmigheid in herinrichting (2020) Zie artikel: https://www.parool.nl/kunst-media/museum-van-de-geest-geopend-dit-museum-gaat-over-ons-allemaal~b00d1f93
  • Van Gogh Museum |  Tentoonstelling ‘Gauguin en Laval op Martinique’ (najaar 2018) Een uitkomst van het advies is de programmalijn: Verkeerd Verbonden.
  • Reinwardt Academie | Adviesrapport op het diversiteitsbeleid, gericht op het curriculum, docenten, leeromgeving en werving studenten. (2018)

Spreker


Jurylid


  • Dutch National Portrait Gallery – 2022 – De Rabo Photographic Portrait Prize
  • The Florida Museum of Photographic Arts – 2022- 11th Annual International Photography Competition
  • Stimuleringsfonds Creatieve Industrie – 2021 – Scoutnight Rotterdam

Projecten

Mijn kennis over meerstemmigheid deel ik graag met de culturele sector. Ik doe dit middels lezingen en workshops. Op langere termijn geef ik ook advies en werk ik projectmatig aan tentoonstellingen.

Ik heb bijvoorbeeld advies kunnen geven aan het Van Gogh Museum en het  Rijksmuseum. Daarnaast heb ik meerstemmigheid geïmplementeerd op het gebied van Tentoonstellingen in Museum Volkenkunde en het Tropenmuseum. Zie hieronder een aantal uitgelichte projecten.


Coach – Sharing Stories on Contested Histories

Groepsfoto van trainees, coaches en projectleiders

Van 1 tot 13 december mocht ik 20 jonge erfgoedprofessionals uit 11 verschillende landen (Japan, Brazilie, Suriname, Australie, Zuid- Afrika, Indonesie, Sri Lanka, Verenigde Staten, Rusland, India en Nederland) als coach begeleiden tijdens de internationale training ‘Sharing Stories on Contested Histories’. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseerde deze training in het kader van het Gedeeld Cultureel Erfgoedprogramma, in samenwerking met de Reinwardt Academie.

De training is bedoeld om kennis uit te wisselen met andere landen over het bieden van ruimte aan multiperspectiviteit voor presentatie van en omgang met ons gedeelde erfgoed. Door middel van voorbeelden van gedeeld cultureel erfgoed die als beladen kunnen worden ervaren, wordt samen met de trainees onderzocht hoe erfgoedprofessionals ruimte kunnen geven aan verschillende perspectieven op erfgoed.

Binnenkort vind je een reflectie op deze training op mijn blog!


Human Interest Stories

Museum Arnhem – 2018/2019
Mijn eerste project als afgestudeerd erfgoedprofessional begon alweer in juli 2018. Hoewel Museum Arnhem tijdelijk is gesloten voor verbouwing, wil het museum graag verbonden blijven met hun bezoekers. Om meer in contact te komen met een diverse groep Arnhemmers ga ik alle 24 wijken in om bewoners te bevragen over hun favoriete kunstwerk van Museum Arnhem en te filosoferen over wat nu kunst is en wie dat bepaalt. Aan de hand van deze gesprekken en foto’s schrijf ik korte toegankelijke artikelen. Deze verschijnen van juli 2018 t/m augustus 2019 twee keer per maand in de Arnhemse Koerier en op Indebuurt.nl.

Hieronder zijn twee artikelen uitgelicht.


Begeleider Emotienetwerken

(In samenwerking met het Europees Erfgoedjaar, Dutch Culture, Imagine IC en de Reinwardt Academie.) 20 september 2018

Erfgoed kan verbinden, maar ook verdelen. Onderwerpen uit onze gedeelde geschiedenis kunnen uiteenlopende emoties oproepen. Hoe voer je een gesprek over en ga je om met beladen erfgoed? Emotienetwerken kan hiervoor de juiste methode zijn.
Tijdens de expertmeeting ‘Beladen Erfgoed’ in het Nederlands Openluchtmuseum mocht ik een groep professionals begeleiden bij de Anansiboom. Hier gingen wij samen in gesprek over de verschillende emoties die men kan hebben rondom Anansi, verhalen vertellen, maar ook het slavernijverleden. 

Foto’s: Valerie Spanjers

Klik hier voor tentoonstellingen