Over mij

Guinevere Ras profielfoto

Ik ben Guinevere Ras. 28 jaar, geboren op Curaçao en met roots uit Aruba, de Dominicaanse Republiek en Portugal. Verschillende deelidentiteiten en affiniteiten.
Buiten mijn familie om omringde ik me ook altijd graag met mensen met verschillende achtergronden en perspectieven op de wereld en het leven. Ik ben van mening dat het van levensbelang is om als individu blootgesteld te worden aan andermans verhalen, perspectieven en ideeën. Het verruimt je blik op de wereld om je heen. Het wist blinde vlekken. Als Erfgoedprofessional vind ik het belangrijk om deze visie te implementeren in mijn werkzaamheden. 

Momenteel ben ik parttime werkzaam voor het Nederlands Fotomuseum als Curator. Hiernaast bestuif ik de culturele sector ook graag op freelance basis met mijn visie en kennis over meerstemmigheid.

Publicatie
In het voorjaar van 2018 studeerde ik af van de Reinwardt Academie. Tijdens mijn bachelor Cultureel Erfgoed heb ik mijn afstudeeronderzoek gedaan naar de narratieve representatie van het Curaçaose erfgoed in het Tropenmuseum en de mogelijkheden voor museale meerstemmige presentaties. Met de resultaten heb ik een handreiking ontwikkeld voor de implementatie van meerstemmigheid in musea. Deze publicatie is samen met een interview van mij gepubliceerd op het platform van Museumvereniging: Museumcontact.

” Guinevere Ras studeerde af aan de Reinwardt Academie op
het onderwerp ‘meerstemmigheid’ in musea, ontwikkelde een
praktische tool hiervoor en begon direct daarna voor
zichzelf op dat gebied. Reden genoeg voor Museumcontact
om meer te weten te komen over dit jonge aanstormende
talent én de publicatie.” – Museumvereniging

Klik hier om het hele interview te lezen.

Projecten


Klik hier als je meer wilt lezen over de projecten waaraan ik heb bijgedragen voor o.a. Museum Arnhem, Dutch Culture, Night Shift, De Buren, Reinwardt Academie en Tropenmuseum. 

Werkervaring


  • Freelancer: Museale Meerstemmigheid (Juni 2018 – heden) 
  • Curator: Nederlands Fotomuseum (jan. 2020 – heden)
  • Junior Tentoonstellingsmaker: Nationaal Museum Voor Wereldculturen (NMVW) Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en Afrikamuseum (nov. 2018 – dec. 2020)
  • Sociale Mediamanager: Museum Arnhem (jun. 2016 – maart 2020)
  • Programmaredacteur: Imagine IC (feb. 2019 – Juli 2019)
  • Projectmedewerker Slotmanifestatie: Museum Arnhem (aug. 2017 – nov. 2017)  
  • Tentoonstellingsmedewerker: (AKF) Amsterdams Kleinkunst Festival (sep. 2016 – apr. 2017) 
  • Publieksmedewerker: Museum Arnhem (jun. 2016 – nov. 2017)

Opleiding


HBO Cultureel Erfgoed, Reinwardt Academie (2014-2018)

Minor: Publiek en Media
Afstudeerthema:  Narrative space & Storytelling
Scriptie: Narratieve representatie van
het Curaçaose erfgoed in het Tropenmuseum (7)
Publicatie:  Handreiking voor meerstemmigheid (8)
Stage: Tropenmuseum, Tentoonstellen (9)
Extra: Vaste notulist voor de Faculteitsraad